Garrotxa.info Logo

El formatge Garrotxa

El formatge de cabra madurat, tipus Garrotxa.

En diem “Garrotxa” al formatge de cabra madurat  i de pell natural florida amb tonalitats grises i blavoses. La maduració d’aquest formatge dura entre 5 i 9 setmanes. Aquest formatge rep el nom dels seus orígens, la comarca d'on es va recuperar la tradició de la seva elaboració.

El color gris que caracteritza la pell natural dels formatges de tipus “Garrotxa” , ve donat per una floridura originada per un fong que viu en roures, pins i pollancres, el penicillium gris. No consumirem les pells florides de penicillium gris del formatge Garrotxa, tot i que si ho féssim, hi trobaríem un sabor intens de terra mullada o xampinyó. La floridura del Garrotxa l'hi dona un gust especial al formatge, que  està obtenint un bon prestigi a nivell nacional i internacional, així que recomanem provar-lo.

garrotxa formatge 1

Com degustar el formatge Garrotxa?

 El formatge Garrotxa marida amb pa de nous, amanides, pastes, olivada, melmelada de tomàquet…. O bé tot sol. El que sí que és important és tenir una bona gana i el temps suficient per a gaudir-lo.

Per definir el gust d’aquest formatge, no hem trobat millors paraules que les del Mas el Garet: “.. de textura cremosa i suau, compacte en el tall però menys tancat que el madurat. En boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.”  En les nostres paraules, un bon formatge que deixa un regust agradable i durador a la boca.

Com es fa el formatge Garrotxa?

Historia del formatge Garrotxa.

El 1981, uns joves ramaders de Sant Miquel de Campmajor, que elaboraven formatges frescos i mató, van decidir elaborar un formatge madurat i van demanar assessorament a Enric Canut  i Ramon Badia, els qui es posaren a treballar per recuperar un formatge tradicional basats en la tradició pagesa de fer formatge a casa.

Aquest formatge està elaborat amb llet crua o pasteuritzada de cabra de les races murciana i malaguenya, i a seva elaboració es va anar estenent per Catalunya, especialment a la Catalunya central, a partir dels cursos de formatgeria que, en aquella època, els autors del formatge, Enric Canut i Ramon Badia.

Les principals vies de distribució i comercialització actual del formatge son les mateixes formatgeries, botigues especialitzades, fires i mercats. La majoria de formatgeries que treballen amb llet de cabra elaboren actualment aquesta varietat de formatge.

Què és un formatge Madurat?

És un formatge que ha passat durant un temps per un procés de maduració que n'ha variat les característiques.  En procés comença al afegir ferments a  la llet de cabra, es talla la quallada formada, s’emmotlla, premsa, s’afegeix sal i es deixa madurar en espais on es controla humitat i temperatura.

Els formatges madurats tenen menys humitat que els frescos i en teoria no caduquen. Derivat del munt de factors que intervenen en el procés de maduració, poden tenir múltiples resultats finals i per tant gustos molt diferents en el formatge Garrotxa.

La teoria del formatge Garrotxa.

Estudi per a la estandardització del protocol d'elaboració del formatge Garrotxa, base per a una denominació: 

Productors de formatge Garrotxa a internet.

Productors amb pàgina web on trobar i comprar aquesta varietat de formatge:

Curiosament no n'he sabut trobar cap de la Garrotxa.... si en coneixeu algun, ens els podeu dir al nostre facebook de Garrotxa.info

Denominació d’origen en curs…

Son molts els productors que s’animen a elaborar el formatge “Garrotxa” a Catalunya i també a fora de Catalunya. Per aquesta raó els productors  volen  marcar l'elaborat a Catalunya, amb una Denominació d’origen, fet que de moment no s’ha aconseguit.

L’ Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà té registrada la propietat de la marca “Formatge Garrotxa”,  raó per la qual només poden utilitzar la marca les formatgeries catalanes associades o autoritzades per aquesta entitat (ACREFA). 

Bon formatge i bon profit.