Garrotxa.info Logo

Les dos cares del Pirineu

 

Les parets de fins a 3000 metres del Pirineu divideixen de forma imposada als països i de forma natural els seus climes. Com dos cares d’una mateixa moneda, les situacions meteorològiques que afecten a cada vessant tenen una lògica comuna malgrat ser ben diferents.

Carena del Pirineu un dia de Nord

Un tram de carena del Pirineu Oriental en un dia de Nord.  - Enrique Nuñez.

La disposició horitzontal d’ Oest a Est dels Pirineus suposa la principal divisió, la de vessant  Nord i vessant Sud, separació natural que determina temps i climes dels pobles que viuen a cadascun dels dos costats de la barrera muntanyosa, tot jugant malaltissament amb els nervis dels responsables de les estacions d’esquí de banda i banda de serralada.

 Tot seguit explicarem a la nostra manera i de forma gràfica els efectes sobre el clima, el temps, la muntanya, la neu i algun concepte meteorològic que és bo de comprendre per seguir la lògica del Pirineu. Tot amanit per les fotos seleccionades i cedides per L´Enrique Nuñez i en Josep Terradellas a qui donem les gràcies. Abrigueu-vos i som-hi...

Un dia de Torb

 Núvol de retenció a cara Nord - Enrique Nuñez

Situació d'entrada o vent del Nord.

En essència... francesos a preparar pales per treure neu, empordanesos poseu-vos rocs a les butxaques per no sortir volant amb el vent de tramuntana i estacions d’esquí franceses aneu destapant el Champagne, que tindreu neu assegurada per una colla de dies.

Per alguns tot comença amb una previsió al temps de TV3 o del GFS que anuncia una entrada de vents del Nord. Entrada d´aire fred provinent del Nord d’Europa que es veurà forçat a remuntar la serralada del Pirineu o a esquivar-la per la seva part marítima.   Neu o vent.

Rocs a les butxaques: L’aire que esquiva el Pirineu, ho fa per la part on les seves muntanyes tenen poca altura, i per tant s’enfila per la zona de Portbou, la Jonquera, Capdecreus... provocant forts vents de tramuntana als Empordans i una mala estat de la Mar en aqueta zona marítima.

Estacions d’esquí i champagne: La part d’aire que es veu obligada a remuntar la serralada, genera una retenció i a la vegada una generació de nuvolades a la cara Nord per efecte palanca i un  efecte foehn a la Sud.,  Aqueta situació causa pluges i nevades importants. a la Nord.  Entendreu clarament l'efecte palanca i el foehn tot mirant a la gràfica següent.. que és autoexplicativa.

Situacio nord

La cota de neu baixa ja que la compressió de l’aire que vol saltar la serralada  fa que en baixi a seva temperatura. És un efecte termodinàmic dels gasos a pressió.   Així doncs, núvols i fred, que es tradueixen en molta neu a cotes baixes i el fenomen del torb a cotes altes a la cara Nord. Al mateix moment... pot fer un bon sol a la cara Sud, amb vent sec i reescalfat i una colla de graus més que a la vessant Nord.

 Barra neu, retenció de Nord

Núvols de retenció, efecte foehn i cortines de neu la cara Nord del Pirineu, vista des de la Garrotxa, on al ser cara sud el dia és clar ,sec  i assolellat.  - Josep TN 

El torb a cara Nord i a la carena.

 El torb és un vent fred, que arrossega neu i  que redueix notablement la visibilitat.

La neu de la cara nord vindrà sovint acompanyada de vent del Nord o Tramuntana, que suma la neu que cau amb la que el propi vent aixeca i es combina amb el núvol de retenció. Tot combinat provoca una reducció de la  visibilitat dels alpinistes i excursionistes a gairebé a 0. Un curiós i perillós fenòmen meteorològic que cal tenir sempre molt i molt present al planificar les sortides. 

Torb i poca visibilitat

El sentit comú ens diu que si es preveu torb el millor és quedar-nos a casa, degut a la manca de visibilitat i a la extrema sensació tèrmica que genera la suma del vent i el fred. En cas de no portar equip de muntanya aquestes serien les senacions tèrmiques.

sensacio termica

El poeta Maria Vayreda no sabia de taules de sensacions tèrmiques però tenia molt clar el respecte que es mereix aquest fenomen meteorològic.

Lo que un segle bastí l'altre ho aterra,
mes resta sempre el monument de Déu;
i la tempesta, el torb, l'odi i la guerra
al Canigó no el tiraran a terra,
no esbrancaran l'altívol Pirineu.

 Així doncs les situacions de Nord comporten una sèrie d’efectes que deriven en  fortes nevades, fortes ventades i baixades de temperatura abruptes a la cara Nord del Pirineu, així que com és lògic, cal buscar destins fora del Pirineu per fer muntanya... i passada la situació, les estacions d'esquí d'aquella vessant.   Tot i això, després de la tempesta sempre arriba la calma i deixa fotos de postal... 

Canigó

El Canigó després d'una nevada de component Nord.  Foto tirada des del Comanegra.  - Enrique Nuñez. 

Quan la nevada salta de cara Sud..

Quan la situació de Nord és molt forta i freda, ens trobem amb nevades que salten a la cara Sud, tot arribant a deixar nevades importants a poblacions clarament orientades a Sud com a Setcases.

Nevada cara sud

En dies on la situació és tant potent i malgrat a Camprodon faci ullades de sol, no us recomanaríem imprudències com anar a pujar per la pista del Costabona amb la bicicleta... però si que va ser divertit anar a fer un parell de km sobre la neu.

Neu cara sud

A la cara Sud, tart o d'hora acaba sortint la ullada de sol, i com la temperatura no és tant baixa com a la cara Nord ens permet anar a jugar amb la neu..

neu i bicicleta

 Gràcies per seguir-nos i compartir les coses bones de la Garrotxa, i en aquest cas del Pirineu. Article per compartir.